Universitet så stort på reglerne og scorede millioner – optog studerende uden studentereksaminer på eliteuddannelse

Hvis du drømmer om at tage en masteruddannelse uden at have afsluttet andet end folkeskolen, behøver du ikke kontakte uaftoriserede internetbaserede ”universiteter”. For selv om det er sket direkte i strid med reglerne, er et stort antal studerende blevet optaget på Aalborg Universitet – selv hvor de end ikke kunne fremvise en studentereksamen.

For omkring 15 års tid tilbage, skete en mindre revolution indenfor universitetsverdenen. Det efter introduktionen af de såkaldte masteruddannelser, der ikke skal forveksles med kandidatuddannelserne. Det på trods af, at den engelske titel for en dansk kandidatuddannelse netop er master. Eksempelvis vil en cand. jur. på engelsk normalt kalde sig Master of Law, mens en cand. oecon typisk på engelsk omtales som Master of Economics.

Formålet med masteruddannelserne var i høj grad, at det skulle blive muligt at tage en to-årig overbygning til en allerede erhvervet bachelorgrad på deltid. Eksempelvis hvor den studerende på masteruddannelsen allerede havde et fuldtidsjob, hvorfor studierne henlægges til fritiden.

Reformen medførte samtidig, at universiteterne kunne opkræve betaling fra de studerende på masteruddannelserne. For at undgå et økonomisk incitament til at optage masterstuderende uden de fornødne faglige kvalifikationer, har universitetslovgivningen hele vejen igennem fastslået, at ansøgere kun har kunnet optages, hvis de forudgående havde opnået minimum en bachelorgrad – samt havde den nødvendige erhvervserfaring.

Men det er dog ikke alle universiteter, der har overholdt den lovgivning, de er sat til at administrere. Således kan Bjørknæs.dk nu afslører, at et af en af de højest profilerede uddannelser på Aalborg Universitet har optaget studerende, som langt fra har opfyldt kravene. I flere tilfælde endda uden, at optagne havde en studentereksamen. En studerende som gennemførte uddannelsen uden forudgående at kunne fremvise andet end folkeskolens afgangseksamen, har endda efterfølgende undervist på samme uddannelse på Aalborg Universitet.

Få hurtig og nem adgang til artiklen

Vælg den type abonnement, der passer dig bedst – og få adgang til alle artikler, videoer og podcasts

Køb adgang

Allerede abonnement? Log ind her

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *