Citatfabrik : Bold.dk bygger på gratis brug af andres arbejde – 2/3 af alle artikler baseres på citater

Danmarks 5. mest besøgte hjemmeside har ellers kategorisk afvist, at den på en systematisk og metodisk måde bruger andres arbejde – uden at betale for det.

Hvis du interesserer dig bare en smule for fodbold, er du formentligt uden tvivl stødt på Bold.dk. Siden nyhedssitet så dagens lys tilbage omkring årtusindskiftet, har det udviklet sig til at blive en af Danmarks absolut mest besøgte hjemmesider. Det i en grad, så Bold.dk ifølge den seneste opgørelse fra Dansk Online Index er den 5. mest besøgte danske hjemmeside – foran mere klassiske mediers netudgaver som Berlingske.dk, Seoghoer.dk og Billedbladet.dk.

Det er dog langt fra en position, som er gået ubemærket hen i det danske medielandskab. Aktuelt i forhold til, hvor stor en del af Bold.dks daglige opdateringer, som er såkaldte citatartikler. Det vil sige artikler, hvis indhold i høj eller afgørende grad, gør brug af citater fra andre medier.

Således var spørgsmålet oppe at vende i forbindelse med TV2s Presseloge den 14. maj i år, hvor Bold.dk kom under skarp beskydning fra Midtjyllands Avis’ chefredaktør, Hans Krabbe. Her beskyldte han med afsæt i konkrete eksempler Bold.dk for noget nær systematisk brug af artikler, som hans avis offentliggør om den lokale Superliga-klub Silkeborg IF.

Forhold som blev afvist af Mikkel Nøhr, konstitueret chefredaktør Bold.dk, som i en skriftlig udtalelse til Presselogen oplyste :

– Over de seneste 12 måneder hvor vi har skrevet langt mere end 30.000 artikler, har vi citeret Midtjyllands Avis 24 gange og jeg kan ikke genkende billedet af, at vi systematisk og metodisk kopierer deres eller andres arbejde. Ja, vi citerer Midtjyllands Avis, ligesom de også citerer os, men vi forsøger altid at holde os indenfor reglerne om god citatskik.

For at efterprøve om udtalelserne fra Mikkel Nøhr er korrekte, har vi på Bjørknæs.dk gennemgået alle artikler offentliggjort af Bold.dk fra den 15. maj og til og med den 24. maj – hvilket i alt vil sige 1.039.

De giver et klart indtryk af et nyhedsmedie, som ikke kun i afgørende grad kan siges at bygge sine daglige nyhedsopdateringer på andres arbejde. Men som i meget høj grad, fremstår som havende en fast struktur for, hvordan citater fra andre medier bruges.

 

Her kan du læse mere om, hvad man må og ikke må, når der citeres fra andres artikler.

Få hurtig og nem adgang til artiklen

Vælg den type abonnement, der passer dig bedst – og få adgang til alle artikler, videoer og podcasts

Køb adgang

Allerede abonnement? Log ind her

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *