Dødboldene siges at blive vigtigere og vigtigere i moderne topfodbold, hvilket i dén grad er tilfældet for en række hold i Superligaen. Men bag deres succeer og fiaskoer i denne del af spillet, gemmer sig en række forhold, der er gået igen og igen i 2020-2021-sæsonen – for både de gode og dårlige mandskaber.
Standardsituationerne nævnes blandt danske trænere, kommentatorer og fodboldjournalister næsten konsekvent som noget, hvis betydning bliver stadigt større. Ofte ud fra en betragtning om, at forsvarerne i moderne fodbold er blevet så gode, at dødbolde kan være den eneste måde, hvorpå de kan åbnes op.
Den udbredte opfattelse af hvorvidt dødboldene bliver vigtigere og vigtigere, gennemgås i bogen ”Fodboldens Myter – Alt det du troede var rigtigt, men som ikke passer”. Det som en af de i alt 15 myter, der analyseres på baggrund af statistik fra omkring 8.000 kampe i Superligaen, Premier League, Primera Division og Champions League.
Hvorvidt hjørne- og frispark bliver vigtigere og vigtigere, afhænger til en vis grad af øjnene der ser. Således er der i Superliga-sæsonen 2020/2021s 16 første runder, i alt scoret 28 gange efter hjørnespark. Eller hvad der svarer til, at ligaen aktuelt har en udnyttelsesgrad på 3.2 procent. Omregnet medfører det, at der i gennemsnit kun scores på ét hjørnespark, hvis de 30 forudgående ikke har ført til scoring.
Bag tallene gemmer sig en stor forskel på, hvor gode og dårlige holdene har været både offensiv og defensivt ved hjørnesparkene. Men samtidig det interessante, at mange af fuldtræfferne i denne sæson for både de bedste og dårligste mandskaber, er faldet efter noget nær identiske opbygninger.
Fynboer mest effektive – men Randers FC har flest hjørnesparksscoringer
Det aktuelt mest effektive Superliga-hold i forhold til hjørnespark er måske noget overraskende OB, som ellers ikke har ry for at være blandt rækkens mandskaber ved dødbolde. Men som opstillet nedenfor, hvor det første tal i parentesen angiver antal hjørnesparksscoringer og det efterfølgende udnyttelsesgraden, har OB omsat 5.6 procent af sine hjørnespark i mål.
Hjørnesparksscoringer er defineret som faldet efter, at et hjørnespark er blevet slået ind i feltet og at bolden ikke forlod det, før den lå i netmaskerne efter en afslutning fra en angribende spiller.
1 : OB (4, 5.6%)
2 : Randers (5, 5.3%)
3 : FC København (3, 5.3%)
4 : Brøndby (3, 4.3%)
5 : Vejle (3, 4.2%)
6 : AGF (2, 2.9%)
7 : AaB (2, 2.6%)
8 : FC Nordsjælland (2, 2.2%)
9 : FC Midtjylland (2, 2.1%)
10 : Lyngby (1, 1.4%)
11 : AC Horsens (1, 1.5%)
12 : SønderjyskE (0, 0.0%)
Foreløbigt har OB i 2020/2021-sæsonen scoret 4 gange efter hjørnespark, hvilket skal ses i sammenhæng med, at Randers er førende med 5 fuldtræffere. For begge hold gælder der dog, at de i høj grad gør brug af tilsyneladende indøvede detaljer, der endda ligner hinanden.
De består først og fremmest i, at en stor gruppe spillere placeres i det lille felt, hvorfra de afventer placeringen af hjørnesparket. Typisk slåes det til området omkring forreste stolpe helt tæt under mål, hvorfra bolden heades i mål, efter at en angribende spiller når højest blandt venner og fjender.
Blandt eksemplerne for OB kan nævnes målet, som Emmanuel Sabbi scorede den 20. september 2020 hjemme mod FC Nordsjælland. Her blev et hjørnespark fra venstre angrebsside slået indad skruet helt tæt ind under mål ud for forreste stolpe, hvorfra den amerikanske kantspiller nåede højest – og udlignede til 1-1.
Også Randers har haft stor succes med taktikken, ligesom kronjyderne samtidig har været stærke, når det har handlet om at opsamle løse bolde. Det var eksempelvis tilfældet i hjemmekampen mod Vejle den 11. december 2020, hvor Randers i midten af 2. halvleg fra sin højre angrebsside, sendte et indad skruet hjørnespark ind helt tæt under mål i retning af en stor gruppe af afventende spillere. I første omgang lykkedes det for Vejle-keeperen at bokse bolden væk, hvilket dog skete lige ud til Viktor Hammershøy Mistrati, hvorefter midtbanespilleren headede bolden i nettet til en 2-1-føring.
Lyngbys problemer udstillet på hjørnespark
Man skulle måske umiddelbart tro, at det hovedsageligt var de absolutte bundhold, der for alvor har haft problemer, når det har handlet om at forsvare sig overfor hjørnespark. Men som det fremgår af den nedenstående rangering af Superliga-holdene i Superliga-sæsonen i forhold til antallet af mål scoret af modstanderne efter denne dødbold, har udfordringerne med undtagelse af Lyngby og AC Horsens, været størst i forhold til hold, der ellers er bejlere til deltagelse i mesterskabsslutspillet.
1 : FC Midtjylland (0, 0.0%)
2 : AaB (1, 1.4%)
3 : FC København (1, 1.5%)
4 : Brøndby (1, 1.5%)
5 : Vejle (2, 2.5%)
6 : OB (2, 2.8%)
7 : Randers (2, 3.0%)
8 : AC Horsens (3, 3.4%)
9 : FC Nordsjælland (3, 3.8%)
10 : SønderjyskE (3, 3.8%)
11 : AGF (4, 5.6%)
12 : Lyngby (6, 7.6%)
Blandt de 6 mål Lyngby foreløbigt har lukket ind efter hjørnespark i denne sæson, kan nævnes OBs fuldtræffer på Lyngby Stadion den 23. oktober 2020. Den faldt efter et indad skruet hjørnespark fra fynboernes højre angrebsside, blev slået ind tæt under mål i det lille felt. Det på en måde, så det blev muligt for en fremadstormende Ayo Simon Okosun, at heade bolden i nettet til stillingen 0-2. Lyngbys problemer med samme typer af hjørnespark som OB og Randers har haft succes med i form af indlæg placeret helt tæt på mål ved forreste stolpe, kan fx læses ud af den 1-1-scoring, som FC Nordsjælland satte ind den 28. september 2020. Fra sin venstre angrebsside sendte nordsjællænderne et indad skruet hjørnespark ind i det lille felt ud for den forreste stolpe, hvilket blev udnyttet af Ulrik Yttergård Jenssen.
Hjørnespark del af forklaringen for FC Midtjyllands aktuelle kvaler – og AGFs oversete defensive svaghed
Et andet forhold der springer i øjnene i forhold til Superliga-sæsonen 2020/2021 og scoringerne efter hjørnespark, er hvilke af topholdene der har haft problemer med enten at score eller at undgå at lukke mål ind.
I den første kategori ligger FC Midtjylland, der ellers i en årrække har stået bag mål på samlebånd efter netop hjørnespark. Foreløbigt har de forsvarende mestre i denne sæson haft 95 af slagsen, hvor af kun to er blevet omsat i scoring, således at udnyttelsesgraden ligger på 2.1 procent – hvilket gør at midtjyderne blot er det 9. mest effektive Superliga-hold i denne del af spillet. En del af forklaringen kan findes i, at Brian Priskes mandskab i høj grad forsøger at score efter en anden opbygning, end hvad der ellers ses i ligaen. Nemlig ved at hovedsageligt centerforsvarerne Erik Sviatchenko og Alexander Scholz sendes ud på lange løb i forbindelse med at hjørnesparkene bliver taget, for efterfølgende at skulle afslutte fra positioner udenfor det lille felt. En fremgangsmåde midtjyderne dog opnåede succes med, da de ude mødte Vejle den 5. december 2020. Her faldt 0-1-målet efter at Erik Sviatchenko tog et langt løb på tværs af feltet, for til sidst at heade bolden i nettet fra omkring det lille felts afgrænsning ud for forreste stolpe.
De manglede forventede hjørnesparksscoringer kan være en væsentlig årsag til, hvorfor FC Midtjylland denne sæson konsekvent har været i forfølgerens rolle overfor først og fremmest Brøndby, der er Superligaens aktuelle førerhold.
Et andet jysk hold der har haft udfordringer på hjørnesparksfronten er AGF, der aktuelt er Superligaens næstdårligste hold, når det handler om denne dødbold. I alt 4 gange har aarhusianernes målmænd måttet hente bolden ud af nettet efter hjørnespark, hvilket i flere tilfælde endda er sket efter en velkendt fremgangsmåde – hvor bolden placeres tæt på mål ved den forreste stolpe. Blandt de modstandere der har udnyttet AGFs svaghed kan nævnes Brøndby, hvilket skete i opgøret den 7. december 2020 på Ceres Park. Kort før 1. halvlegs afslutning slog Jesper Lindstrøm et indad skruet hjørnespark helt tæt ind under mål, hvilket Simon Hedlund udnyttede efter nærkampe med AGF-forsvarere.