Nej OB – trænereffekten findes ikke

Kort før afslutningen af Superligaens grundspil, har OB sagt farvel til sin hidtidige cheftræner, Jakob Michelsen. Men fynboerne skal dog ikke forvente, at den nye mand i sædet med ét slag får vendt de skuffende resultater.

Da OB gik på juleferie talte meget for, at traditionsklubben ville være en del af mesterskabsslutspillet, der indledes efter den kommende landsholdspause. Men efter weekendens 0-3-nederlag på hjemmebane mod Brøndby, må fynboerne indstille sig på at kigge ned ad i tabellen – som en del af nedrykningsspillet.

I dag kostede det så til en vis grad Jakob Michelsen jobbet, da han blev fjernet fra posten som cheftræner. Det til trods for, at hans kontrakt alligevel stod til at udløbe ved sæsonafslutningen. I hans sted er indsat Michael Hemmingsen, der får rang af manager efter de seneste år at have fungeret som sportschef.

Men tror OB at man med en midlertidig indsættelse af Michael Hemmingsen i trænersædet kan fremtvinge den såkaldte og ofte påberåbte trænereffekt, kan de formentligt godt tro om igen. For de seneste sæsoner i ikke kun Superligaen men også de store europæiske ligaer viser, at trænereffekten om ikke er ikke-eksisterende, så på mange måder næsten det, der ligner.

 

Begrænsede ændringer under Hemmingsens ledelse

Forhold der fremgår af bogen ”Fodboldens Myter” med underteksten ”Alt det du troede var rigtigt, men som ikke passer”, der testen myten om trænereffekten. Eller sagt på en anden måde, om det virkelig er rigtigt, at hold normalt pludselig begynder at spille bedre og hente flere point, når de skifter træner under en igangværende sæson.

Konklusionen i ”Fodboldens Myter” er klar – nemlig at det kun er i meget specielle tilfælde, at der opnås en dokumenteret effekt af trænerudskiftningen. Som udgangspunkt kun hos egentlige tophold, der efter en længere periode med langt dårligere resultater end forventet, har kunnet fremvise en positiv effekt af trænerfyringerne. En profil som OB ikke umiddelbart synes at opfylde, da en midterplacering på mange måder må anses for forventeligt for Odense-klubben.

Derfor skal OB heller ikke forvente en konkret chokeffekt, når Michael Hemmingsen for første gang står i spidsen for de stribede i søndagens udekamp mod AaB. Forventningen på baggrund af analyserne i ”Fodboldens Myter” er i stedet, at OB de kommende kampe 3 kampe, henter omtrent samme antal point, som tilfældet var i de 3 sidste kampe under Jakob Michelsens ledelse.

Dog med den tilføjelse, at når OB i forårets kampe må nøjes med nedrykningsspillet, må modstanden forventes at være væsentlig mere overkommelig, end hvis opgaverne i stedet havde lydt på tophold som Brøndby, FC Midtjylland, AGF og FC København i mesterskabsspillet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *