Bag FCMs nedtur: Pludseligt elendige til hjørnespark – én spiller den store synder i mærkværdig indstuderet detalje

FC Midtjylland har ry for at være Danmarks absolut bedste, når det handler om at score efter hjørnespark. Men sådan har det bestemt ikke været i 2020/2021-sæsonen, hvilket er blandt årsagerne til, at det der tidligere på foråret lignede et sikkert mesterskab, synes tabt på gulvet for Brian Priskes mandskab.

Mandag sidst på eftermiddagen løber FC Midtjylland på banen til sæsonens sidste spillerunde, når Herning-mandskabet hjemme på MCH Arena tager i mod AGF. Det sker samtidig med, at Brøndby kan sikre sig det danske mesterskab med en sejr, når forstadsklubben ligeledes på hjemmebane møder FC Nordsjælland.

En del af forklaringen på FC Midtjyllands svingende resultater de seneste uger kan findes i, at holdet ikke som tidligere, udgør en magtfaktor ved dødbolde. Specielt ikke i forhold til hjørnespark, hvor mandskabet tvært i mod har været blandt Superligaens mindst effektive.

I Superliga-sæsonen 2020/2021 har der foreløbigt været 51 scoringer efter 1750 hjørnespark, hvilket giver en udnyttelsesgrad for dødbolden for ligaen som helhed på 2.9 procent.

Som opstillet nedenfor, væsentligt over hvad FC Midtjylland har kunnet fremvise :

1. FC København : 5.6% (7/125)

2. OB : 5.4% (8/149)

3. AGF : 4.6% (7/153)

4. Randers : 3.8% (6/159)

5. Vejle : 3.6% (5/138)

6. Brøndby : 3.0% (4/133)

7. FC Nordsjælland : 2.7% (4/146)

8. AaB : 2.0% (3/150)

9. FC Midtjylland : 1.8% (3/165)

10. Lyngby : 1.2% (2/163)

11. AC Horsens : 0.8% (1/127)

12. SønderjyskE : 0.7% (1/142)

Hjørnesparksscoringer er defineret som mål, der faldt efter at bolden blev slået ind i straffesparksfeltet – og ikke forlod det, før scoringen blev anerkendt. Dog således at selvmål efter hjørnespark, ikke indgår i opgørelsen.

Analyserne i denne artikel bygger på en gennemgang af alle hjørnespark FC Midtjylland har haft i 2020/2021-sæsonen, samt alle Superliga-holdenes scoringer efter dødbolden i indeværende sæson.

 

Overraskende høj brug af hjørnespark placeret i den bagerste del af feltet

Bag FC Midtjyllands lave udnyttelsesgrad på 1.8 procent efter blot 3 scoringer i hele 2020/2021-sæsonen, gemmer sig i høj at midtjyderne i overraskende høj grad har placeret sine hjørnespark så langt fra mål, at muligheden for at afslutte direkte på dødbolden, ofte har syntes særdeles begrænset.

Specielt fra højre angrebsside, hvorfra størstedelen af FC Midtjyllands hjørnespark er kommet i denne sæson. Dette er opstillet i den nedenstående figur, hvis venstre del angiver indadskruede hjørnespark fra højre angrebsside, mens højre side af figuren de udadskruede. Sidstnævnte har udgjort langt over halvdelen af hjørnesparkene, når FC Midtjylland har sikret sig dødbolden i højre angrebsside.

Problemet for FC Midtjylland i forhold til hjørnespark fra højre angrebsside har dog ikke kun været, at de i overraskende høj grad er blevet placeret steder i feltet, som har været meget svært for spillere som Erik Sviatchenko og Alexander Scholz at kunne arbejdere videre med. Men også at holdet næsten konsekvent har anvendt hvad der fremstår som en indstuderet deltalje, som er opstillet i figuren nedenfor.

Fremgangsmåden har bestået i, at en gruppe af spillere anført af Erik Sviatchenko og Alexander Scholz har haft deres udgangspunkt i den modsatte side af straffesparksfeltet. For at komme frem til en afslutning har FCMs formodede bedste afsluttere, derfor skulle løbe på tværs af stort set hele feltet, hvilket har gjort det simpelt for modstanderne at afværge.

Hvor konsekvent midtjyderne har anvendt den noget problematiske og tydeligvist indøvede detalje, kunne blandt andet ses i hjemmekampen mod Brøndby den 21. april 2021. Her forsøgte FC Midtjylland med opbygningen tre gange i træk, uanset hvilke spillere, der tog hjørnesparkene – hvilket ikke medførte bare tilnærmelsesvise nogle muligheder for midtjyderne i forhold til at komme til afslutning.

Samtidig har det også spillet ind på den lave udnyttelsesgrad, at FC Midtjylland ved hjørnespark fra venstre angrebsside ikke kun har placeret mange af sine hjørnespark ud for bagerste stolpe, hvor det har været overraskende nemt for modstanderne at afvise dem. Udfordringen har også ligget i, at de forsvarende mestre i meget høj grad samtidig ofte har placeret hjørnesparkene fra denne side af banen så tæt under mål ved forreste stolpe, at modstanderne nemt har kunnet placere langt flere spillere her end midtjyderne – for efterfølgende at cleare.

Forhold der fremgår af den nedenstående figur, hvis venstre del angiver FCMs indadskruede hjørnespark, hvilket har udgjort langt størstedelen af hjørnesparkene fra angrebsside, mens den modsatte side angiver de udadskruede hjørnespark fra venstre angrebsside.

 

Blot 18 egentlige scoringschancer efter 165 hjørnespark

Hvor store problemer FC Midtjylland har haft i denne sæson, kan også læses ud af at det foreløbigt kun 18 gange er lykkedes for Brian Priskes mandskab at nå frem til egentlige chancer efter hjørnesparkene.

En væsentlig del af dét problem har været Evander, der fast har taget FCMs hjørnespark. Det ofte på en måde, så det på det nærmeste har været umuligt for holdkammeraterne at arbejde videre på dem. Eksempelvis ved at han har placeret hjørnesparkene bag medspillerne han tilsyneladende sigtede efter, så de har skullet tage flere skridt bagud – uden reel mulighed for efterfølgende hverken at afslutte selv eller forlænge i retning af mål.

Når FC Midtjylland endelig i 2020/2021-sæsonen har omsat hjørnespark i scoring eller er kommet frem til egentlige chancer, har der som opstillet i figuren nedenfor, i stedet som udgangspunkt alene været tale om, at dødbolden er blevet placeret tæt på det lille felts afgrænsning og midt for mål. Venstre side af figuren angiver chance- og målskabende hjørnespark fra venstre angrebsside, mens den højre side angiver disse hjørnespark fra højre angrebsside.

Samtidig har det også spillet ind, at FC Midtjylland ved sine få succesfulde hjørnespark typisk har gjort brug af langt mere simple strukturer, end hvor de formodede afsluttere har skullet løbe på tværs af straffesparksfeltet.

Blandt eksemplerne var målet, som FC Midtjylland scorede efter hjørnespark i udekampen mod AGF den 11. april 2021. Her faldt 0-1-fuldtræfferen via et hjørnespark fra venstre angrebsside, som blev slået ind midt for mål, hvorefter en retur endte hos Frank Onyeka, så han fra omkring straffesparkspletten kunne sende bolden i nettet.

De eneste gange hvor FC Midtjylland har haft succes med udadskruede hjørnespark fra højre angrebsside placeret i retningen af en stor gruppe af spillere med efterfølgende løb på tværs af feltet, har været i sæsonens to opgør mod Vejle. Første gang den 5. december 2020, hvor Erik Sviatchenko fik tid og plads til først at løbe på tværs af feltet og efterfølgende afslutte fra det lille felts afgrænsning ud for forreste stolpe. Anden gang var i hjemmekampen mod vejlenserne den 21. marts 2021, hvor Alexander Scholz bragte sit hold på 1-0 midt i 1. halvleg. Det efter, at det lykkedes for Erik Sviatchenko at forlænge et hjørnespark fra højre angrebsside. Hjørnesparket blev placeret midt for mål tæt på straffesparksfeltets afgrænsning, hvilket dog tydeligvis overraskede midterforsvareren.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *